Saturday, April 27, 2013

baby food - bubur nasi

salam puan2..

mood so mak2 giteww!!
ye le da anak sorang kan..
biase la tu..

today nk share ngn u olls resepi bubur nasi tersimple di abad ini..
tajuk masakan gempak hokeh!!
mlm smlm mknn Tihanny da abes..
hari plak hujan lebat..
sampai uma da pukul 9 mlm ye akak2..
sampai2 je terus pikir nk masak ape utk Tihanny ni..

sebelum tu da singgah kedai beli carrot jap..
nk blasah je ape yg boleh di buat ngn carrot..
sambung balik cite pikir nak masak ape td tu..
last2 decide nk masak bubur nasi je la..

for the first time nk introduce nasi kt anak ye..
NEBES!!

bahan2:

1. beras
2. carrot
3. ikan bilis

*sorry sgt lupe nk tgkp gmbo bahan ye puan2..

Cara memasak:

1. masak beras tu mcm biasa tp dgn api yg pelan dan air lebih..(x mampu nk beli slow cooker lagi)
2. then bile beras da kembang masukkan carrot
3. kacau sehingga beras kembang & carrot pon lembut.

lebih kurang mcm ni le rupenye
4. tunggu bubur nasi tu sejuk then masukkan dlm blender. (kalau bubur pekat tambah air sedikit supaya mudah hancur mase proses memblender..ade ke proses tu??=P)

hi, name sy baby bullet..ekekeke
5. Blender bubur nase sehingga hancur betul2 taw..sbb baby sy belum ade gigi..kalau baby da ade gigi boleh kasar kan sikit bubur tu..terpulang..=)

ni le final produk nye..ewaah~


da siap bubur nasi tersimple diabad ini!^_^

Ikan bilis ni tujuan untuk kasi rase sikit dlm masakan tu since baby below 1 yr are not allowed to eat salt & sugar.

Cara nk masak ikan bilis sangai tu senang je..

rendam and basuh dulu ikan bilis tu mcm biasa ye..
pastu masuk je dlm pan goreng tanpa minyak..
tgk kt blog org len ade yg kate kalo nk pakai minyak sket pon boleh..
mungkin takut lekat kot..
sy gune non sticky pan..

pastu kene kacau je taw..
jgn tinggal kan plak..
takot hangit..
da garing sket angkat dan sejukkan..

da sejuk masuk blender..
mesin sampai hancur..
mcm ni le rupanye..
mase nk serve kt baby tu taburkan sikit ikan bilis sangai ni..
bg ade rase sket..



sekian.

okeh boleh mula masak skang ye puan2..teheee..
bajet la ko ni syda!

Sape yang berminat dengan baby bullet ni boleh pm sy ye!
jom like my fanpage..

Mum & Baby House

da like?
price baek punye..

RM135 include postage!~






2 comments:

dhiera said...

kite selalu baca blog ni masa zaman rajin blogwalking. tak sangka pula asyida ni dalam group call me puan. kalau bukan pasal post delivery dlm group tu, confirm xkenal tuan badan. hehe

besar dah tihany. dah boleh makan solid food. guna 4-days rule ke?

asyida said...

hi Dhiera,

yup boleh guna 4days rule tu. Sgt excited nk introduce solid food kt baby taw..nnt dhiera pon msti rase excited gak..~